CoronaFake...
Fake news... Het is iets dat in het verleden bestond, in het heden en waarschijnlijk ook in de toekomst. Fake news gaat vooral rond op sociale media. Vaak is het daarbij ook niet duidelijk van wie het komt. Het uiteindelijke doel van fake news is daarom niet altijd even duidelijk. Een groot deel veroorzaakt daarom CHAOS. Ook in tijden van corona komen wij hierbij in contact. En ja, ook ik betrap mij hier soms op dat ik bepaalde zaken niet zo snel mag vertrouwen.
Leger ingezet in België
Op sociale media circuleerden beelden van colonne legervoertuigen in de buurt van Brussel. Ze zouden op het eerste zicht hulp bieden in de bestrijding tegen het coronavirus. Het filmpje dat via sociale media werd doorgestuurd leek later nep te zijn. Defensie heeft namelijk nog geen oproep gekregen om te helpen tegen corona.
5G-technologie
Op sociale media circuleert daarnaast ook nog dat het coronavirus is ontstaan door 5G. Of zelfs dat mensen niet sterven door het virus maar door de neveneffecten van 5G. Men verwijst dan naar Wuhan, waar het coronavirus uitbrak. Het zou namelijk de eerste Chinese stad zijn waar 5G is uitgerold. Maar dit klopt niet! Namelijk andere steden in China hadden al langer 5G dan Wuhan.
Nicotine als wondermiddel
Er gingen verschillende geruchten de ronde dat nicotine het redmiddel was tegen het virus. Natuurlijk is dit ook nep. Toch gaan er geruchten rond dat "98% van de Corona patiënten zijn niet rokers! Nicotine doodt het virus". Het tegendeel is waar: rokers lopen net een grotere kans op besmetting dan niet rokers.
Tankstations
"Het ziekenhuis heeft vanmorgen een bericht gestuurd dat dit virus zich snel via benzinepompen lijkt te verspreiden. Draag zeker handschoenen of gebruik een papieren doek bij het vullen van je tank. Vertel het verder. Bedankt", zo luidt een ander bericht dat circuleert via WhatsApp. Het bericht berust niet op waarheid, maar het kan natuurlijk geen kwaad om de nodige hygiëne in tankstations te respecteren. Probeer na het tanken je handen zeker 20 seconden te wassen met water en zeep.
Dit zijn nog maar het begin van een aantal geruchten die de ronde gaan. De ene al wat geloofwaardiger dan de andere. Maar er zijn altijd mensen die de sociale media teveel vertrouwen. Ook in het verleden is er gebruik gemaakt van fake news. Sommige met een pijnlijk einde. Graag zou ik met jullie één van de oudste fake news berichten met jullie delen.
Het gaat namelijk over nepnieuws in de 17de eeuw. Tijdens de Engelse Burgeroorlog publiceerde New Books bewust allerlei onwaarheden om het conflict te beïnvloeden. Of dit een grote impact heeft gehad kan niemand met duidelijkheid zeggen.
Mijn mening:
Fakenews is iets redelijk gevaarlijk. Zowel in normale tijden als coronatijden. Je weet niet welke invloed ze gaan uitoefenen op mensen. Mensen zijn namelijk niet altijd kritisch genoeg en geloven bepaalde zaken veel te rap. Iedereen zal dit ooit wel is hebben meegemaakt. De mensen die bepaalde fake berichten maken willen meestal gewoon grappig zijn maar zijn niet altijd bewust hoe rap het de ronde kan gaan.
Stay Save! We geraken hier samen door!
Tot snel!
Bibliografie:
Picone, I. (2019). Het echte probleem met fake nieuws. Kenniscentrum Mediawijsheid, 12, 1-5.
Smits, T. (2016). Deze geschiedenis van_fake news_zal je verbazen! Kennislink.
Teer, I. ( 17 maart 2020). Video colonne legervoertuigen in Zellik circuleert op sociale media: "Dit is fake news". Het Laatste Nieuws, 2.
Teer, I. & Harold, R. ( 30 maart 2020). Neen, 5G veroorzaakt geen coronavirus. Let op met valse berichten op sociale media. Het Laatste Nieuws, 4.
Hey Lubbe,
BeantwoordenVerwijderenIk betrap mij er inderdaad ook op dat ik een groot deel van de nieuwsartikels op sociaal media geloof. Fake news is zoals je zei in je post gevaarlijk. Ze kunnen mensen heel rap ongerust maken, terwijl dit nergens voor nodig is.
Leuk dat je hierover schrijft en voorbeelden van fake news in tijden van corona weergeeft! Dit maakt het lezen van jouw blog nog boeiender.
Groetjes, Bo!