Is hamsteren echt nodig?

Graag zou ik het met jullie willen hebben over het fenomeen hamsteren. Hamsteren is iets wat we voornamelijk in het begin van de coronacrisis konden waarnemen. Mijn mama werkt in de Colruyt van Avelgem en graag zou ik met jullie een aantal gebeurtenissen willen meedelen. 

Donderdag 12 maart 2020
Wat een normale dag leek in de Colruyt van Avelgem veranderde al snel tot chaos. In de voormiddag van deze dag verliep alles heel normaal. Tot er een Whatsapp bericht de ronde deed dat alle winkels hun deuren moesten sluiten. Mensen sprongen in hun auto en begonnen in een record tempo te hamsteren. In een mum van tijd waren verschillende artikelen uitverkocht zoals pasta, toiletpapier, enz. Ik moest die befaamde dag boodschappen gaan doen voor mijn ouders. Wat normaal een halfuurtje zou duren draaide uit tot trip van 2 uren. Al het personeel werd ingezet aan de kassa's maar toch bleven de wachttijden immens lang. Mijn mama moest deze dag de Colruyt sluiten. Normaal zou ze dan om 20u thuis zijn maar deze dag was het 21u30.

Vrijdag 13 maart 2020
De volgende dag moest mijn mama werken van 6u tot 13u. Omdat de Colruyt zo goed als leeg stond waren ze als het ware verplicht om vroeger te beginnen. Een groot deel van het personeel was al om 4u bezig met de winkel aan te vullen. Al voor de winkel open ging stond er een lange wachtrij buiten te wachten. Tegen de middag was er al een groot deel van de winkel leeg gehamsterd. De wachtrijen aan de kassa's waren weer te vergelijken met donderdag. Om 17u is er beslist dat de frigo van de Colruyt hun deuren moest sluiten. Dit omdat zo goed als alle artikelen waren uitverkocht. Op deze dag heeft de Colruyt meer omgezet dan dagen als Kerstmis en Nieuwjaar.

Zaterdag 14 maart 2020
Zaterdag was een dag die we konden vergelijken als donderdag en vrijdag. Lange wachtrijen, artikelen uitverkocht, enz. De eerste ruzie's tussen klanten ontstonden. Een gebeurtenis die mij mama heeft meegemaakt gaat tussen twee oudere mannen. Ze waren aan het discussiëren om het laatste pakje wc-papier. Het personeel heeft moeten tussenkomen omdat andere klanten hun aan het bemoeien waren. Die zelfde dag hebben er nog een aantal discussie's plaatsgevonden waarbij zelfs één keer de politie heeft moeten tussenkomen.

Zondag 15 maart 2020
Wat een normale sluitingsdag is veranderde al snel in een werkdag. Omdat de winkel afgelopen dagen zo goed als leeg stond zijn er extra vrachtwagens moeten worden ingezet. Het personeel was niet in staat om dit op een maandagochtend allemaal klaar te zetten. Daarom was een groot deel van het personeel genoodzaakt om zondagvoormiddag te gaan werken.

Week 16 maart- 22 maart
De rust was wat gaan keren. Wanneer het personeel lichte symptomen vertoonde waren ze genoodzaakt om thuis te blijven. Als gevolg werden er extra jobstudenten ingezet en zelfs personeelsleden die al in pensioen waren. De producten die het meest werden verkocht waren vooral producten om te bakken.

Week 23 maart-30 maart
Net zoals andere supermarktwinkels volgde de Colruyt de adviezen van de overheid nauwgezet op.
Verschillende adviezen werden daarom ook uitgevoerd:
  • Medewerkers wassen regelmatig hun handen + extra beschermingsmiddelen als handschoenen, ontsmettende handgels, enz. worden voorzien. 
  • Handvaten van winkelkarren worden ontsmet zowel aan de ingang als bij de wissel aan de kassa. 
  • Aan de kassa's staan plexischermen. 
  • Aantal klanten in winkels worden beperkt.
  • Boodschappentassen worden niet langer aangevuld aan de kassa. 
  • Minstens 1,5 meter afstand houden tussen andere klanten en medewerkers. 
  • We stimuleren zoveel mogelijk elektronische betaalmiddelen in plaats van cash. 
Dinsdag 28 april 2020
Het personeel is verplicht om zowel een mondmasker als handschoenen te dragen.

Als je het bekijkt was hamsteren nergens voor nodig. De meeste producten komen in grote aantallen nog aan in de grootwarenhuizen. Het enige wat we soms moeten hebben is geduld. Geduld dat je bij niet zoveel mensen kan vinden. Door deze post wil ik graag mijn respect tonen aan het personeel van alle warenhuisketens!

Stay save! We geraken hier samen door!
Tot snel! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Invloed van corona op mijn zomervakantie

De ergste epidemieën aller tijden deel 2 - De Spaanse Griep

quaranta giorni