Crisis 2020


We zitten met zijn allen aan dag 51. 51 dagen geleden was er een persconferentie die niemand wou horen. Van de ene op de andere dag veranderde ons leven.
Voor hoelang? Niemand die hier een deftig antwoord kan op geven. We hopen met zijn allen op een versoepeling zodat we onze familie, vrienden, enz. kunnen terugzien. Dat we nog eens gezellig een terrasje kunnen doen. Het zijn allemaal zaken die we missen. 


Ik zit hier nu buiten in het zonnige weer met een fris ijsje nadenkend over wat ik ga schrijven. Mijn hond die op het zelfde moment uit haar zwembad springt en met haar natte lijf het huis binnenloopt. Oeps ik was de achterdeur vergeten dicht te doen... En dan schiet het mij binnen. Al een aantal jaren beleggen mijn ouders hun geld via de beurs. Maar ook de beurs lijdt sterk door corona. Bedrijven moeten sluiten of op half capaciteit werken. Alles gaat trager en de vraag voor sommige goederen en diensten zijn kleiner door de sluiting van horeca.

coronavirus en aandelenbeurzen

De coronacrisis weegt zwaar op de beurzen. Niet alleen in België of Amerika maar in zo goed als alle delen van de wereld. Toen het virus in januari toesloeg, was dan economie al niet 100% en de epidemie heeft er niet bepaald in geholpen.

Zullen de beurzen blijven zakken?
Een éénduidig antwoord kan je hier niet op geven. Alles hangt namelijk af van hoe de epidemie verder evolueert. Toch is er een sprankeltje hoop vanuit China: bedrijven komen stilletjes weer op gang, meer en meer mensen kunnen weer gaan werken enz. Het is een begin van iets klein die hopelijk weer uitgroeit tot iets groot.

2020 kunnen we het beste omschrijven als een verloren jaar. Maar uiteindelijk komt alles goed, kijk maar naar de geschiedenis waarin het bekendste voorbeeld de Wall Street-crisis van 1929 is.
Alles begon na de overwinning van de Eerste Wereldoorlog. Er heerste in Amerika een blik van optimisme: het ontstaan van nieuwe technologieën zoals auto's, elektriciteit enz. Dankzij de massale consumptie draaide de Amerikaanse economie uitstekend.

Beurscrash 1929

1929 het keerpunt van de Amerikaanse economie. In maart zakte de aandelenmarkt in een rap tempo met 10%. Bankiers slaagden erin om beleggers gerust te stellen en de markt herstelde zich. In oktober zakte de Dow Jones weg met meer dan 20%. Een dag later ging de beurs terug open in wat men noemde de "Zwarte Donderdag". De aandelenkoers zakte in een recordtempo. Om de paniek te temperen besliste grote banken om aandelen te kopen die veel hoger lag dan de verlaagde koerswaarde. De dag erna was het weer kalm op de beurs en gingen beleggers een stresserend weekend tegemoet.

Aandelen kopen in tijden van corona, naar mijn mening speel je dan met vuur. Je weet nooit hoe bedrijven gaan evolueren en hoe ze uit de coronacrisis zullen komen. De woorden van mijn vader gaan als volgt "Op de beurs kan je winnen en verliezen het enige wat je moet hebben is geduld". Je geld op een spaarrekening zetten lijkt dan met andere woorden een veiligere keuze. Kan je er iets mee verdienen? Ja een paar eurocentjes. Het is dus belangrijk dat je een balans opmaakt wat je precies wilt doen met je geld.



Bibliografie: 

Lagay, J.& Verstraete, K. (2020). Beurscrash 1920: Zwarte Donderdag. Lynx, 15, 26-28.

Test Aankoop. (2020). Geraadpleegd via: https://www.test-aankoop.be/geld/spaarrekeningen/nieuws/coronavirus-aandelenbeurzen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Invloed van corona op mijn zomervakantie

De ergste epidemieën aller tijden deel 2 - De Spaanse Griep

quaranta giorni